Outdoor Tips

Tip

Bushcraften met wilg

De Outdoor Cooking cursus geven we op het mooie terrein van De Middengaarde in Nieuwegein, vlakbij Utrecht. Één (van de vele) dingen die we zo gaaf vinden aan het terrein, is dat er gigantisch veel wilgenbomen staan. En wij zijn groot fan van de wilg! Wist je bijvoorbeeld dat de werkzame stof uit aspirine (salicylzuur) uit de wilgenboom komt? Dus je kunt op een wilgentakje knabbelen als je een pijnstiller nodig hebt.

Tijdens de cursus Outdoor Cooking gaan we ook bushcraften met wilgentakken. Deze takken zijn flexibel en lenig, waardoor ze ideaal zijn om mee te vlechten. Zo gaan we een gril maken van wilgentakken en krijg je zelf de ruimte voor creatieve ingevingen om jouw outdoor keuken te verrijken. 

Wat kun je (bijvoorbeeld) met wilg?

Wilgenhengels maken
Wilgentakken zijn vaak geschikt om hengels te maken voor het vissen. Zoek een sterke en buigzame tak, verwijder de zijtakken en snijd hem op de gewenste lengte. Bind een vislijn en een haakje aan het uiteinde en je bent klaar om te vissen.

Wilgenmanden vlechten
Wilgentakken zijn flexibel en lenig, waardoor ze ideaal zijn om manden te vlechten. Je kunt wilgentakken verzamelen en ze gebruiken om een mand of een draagbaar mandje te maken voor het verzamelen van bessen, planten of andere materialen in het wild.

Schuilplaatsen bouwen
Wilgentakken kunnen worden gebruikt om een stevig en duurzaam frame te creëren voor het bouwen van schuilplaatsen. Je kunt ze buigen en vlechten om een basisstructuur te maken en vervolgens bedekken met andere natuurlijke materialen zoals bladeren, gras of boomschors om beschutting te bieden tegen de elementen.

Natuurlijke koorden en bindmiddelen
De takken van wilgenbomen zijn buigzaam en hebben een goede treksterkte. Je kunt dunne wilgentwijgen gebruiken om natuurlijke koorden en bindmiddelen te maken. Deze kunnen handig zijn bij het bouwen van schuilplaatsen, het bevestigen van materialen of het maken van vallen.

Vuur maken
Droge wilgentakken kunnen dienen als uitstekend tondel- en brandhout. Snijd dunne takken van een wilgenboom om aanmaakhout te maken. Deze dunne takken zullen snel vlam vatten en je helpen bij het ontsteken van een vuur. Verzamel ook wat dikkere takken als brandhout voor een langere brandduur.

Wilgenkrukken of wandelstokken maken
Wilgentakken kunnen worden gebruikt om stevige krukken of wandelstokken te maken. Kies een rechte en sterke tak, verwijder de zijtakken en schil de bast af. Je kunt het handvat naar wens vormgeven en het uiteinde eventueel voorzien van een rubberen dop voor meer grip.

Op het terrein van de Middengaarde hebben we toestemming om gebruik te maken van de wilgentakken (wilgen groeien erg snel). Bij het oogsten van wilgentakken is het belangrijk om de boom niet te beschadigen en alleen takken te nemen die je nodig hebt. Respecteer altijd de natuur en neem niet meer dan nodig is. Houd er ook rekening mee dat de regelgeving voor het oogsten van planten kan variëren, afhankelijk van waar je je bevindt.

bushcraft outdoor cooking
outdoor cooking groep

Outdoor kennis opdoen in een prachtige omgeving

Wildernis en survival cursussen

Ga mee op avontuur de natuur in tijdens een cursus of workshop van De Outdoor School. Leer alles over outdoor cooking, EHBO in de wildernis, vuur maken, een hut bouwen in het bos of oriënteren met kaart en kompas. 

Cake bakken op vuur

Outdoor Cooking + primitief vuur maken

Koken uit de natuur op open vuur
Bouw een primitieve keuken, leer wilde kruiden kennen en kook een fantastische maaltijd op een zelfgemaakt kampvuur.

3 augustus, 7 september 2024
Hoenderloo, Veluwe

first responder

Wilderness First Responder

Uitgebreide medische- en survival cursus in Zweden
Gecertificeerde WFR cursus, incl. lesboek De medische wildernisgids

September 2025
Veluwe + Zweden

Wilderness First Aid

Wilderness First Aid

WFA Field training
Gecertificeerde 2-daagse EHBO cursus ter voorbereiding op een volgend avontuur of missie. Met extra veel praktijkoefeningen.

Juni, oktober, november 2024
Ommen, Overijssel

kaart en kompas orientatie

Oriëntatie - Kaart & Kompas

Leer altijd je weg terug te vinden
Tijdens deze cursus oriëntatie in de fraaie duinen bij Haarlem leer je 'azimut schieten', afstanden inschatten, jouw locatie bepalen op de kaarten coördinaten intekenen.

28 september 2024
Amsterdamse waterleidingduinen

survival kind ouder veluwe

Ouder & Kind survival

Samen op avontuur
Zelf hutten bouwen, vuur maken en onder de sterren slapen. Tijdens dit veelzijdige weekend ga je als ouder ook weer buiten spelen en tegelijkertijd er een paar nieuwe outdoor skills bijleren.

1 + 2 augustus,
21 + 22 september 2024

Hoenderloo, Veluwe