Outdoor Tips

Tip

Gratis oriëntatie app Gaia GPS

Wanneer je een huttentocht gaat lopen of anders hiken in de natuur is het verstandig om een of meer oriëntatiemiddelen mee te nemen. Als je een GPS hebt is dat een heel fijn middel. De batterij gaat lang mee en kan bovendien eenvoudig vervangen worden wanneer deze leeg is. Een relatief betrouwbaar middel dus! Wij raden tijdens onze Cursus Oriëntatie in de Amsterdamse waterleiding duinen ook aan om altijd een stafkaart (plattegrond), kompas en kaarthoekmeter mee te nemen. Want op digitale middelen kun je nou eenmaal niet 100% vertrouwen.

Het eerste middel dat je sowieso bij je zult hebben is je mobiele telefoon. Zeker handig om hier ook een app op te zetten die je richting kan geven, kan vertellen over het terrein om je heen en je bovendien GPX bestanden in kunt laden (eerder gemaakte routes, vaak handig voor minder bekende hikes of bikepacking routes). Google Maps is verre van favoriet. Voor de urban omgeving vaak perfect, gezien deze app ook rekening houdt met het verkeer e.d., maar Google Maps mij meerdere keren laten zitten tijdens fietsvakanties buiten de bebouwde kom. Een app waar we inmiddels giga fan van zijn is Gaia GPS. Gaia is een gratis app die eigenlijk dezelfde functionaliteiten heeft als een GPS apparaat.

Pluspunten van Gaia GPS:

  • Je ziet uiteraard jouw eigen positie
  • ook de niet officiële wandelpaden
  • hoogtelijnen
  • je kunt GPX routes inladen
  • er zit een kompas in
  • je kunt afstanden berekenen
  • geeft het verschil aan tussen type wegen/paden
  • de app laat het weer zien
  • Je kunt wisselen tussen miles en kilometers
  • je kunt kaartschalen + raster als laag toevoegen

Maar wat mijn favoriete onderdeel van Gaia is, is dat je op desktop stafkaarten aan kunt maken, van over de hele wereld. Wij kenden al de stafkaarten bouwer via Scoutingtools.nl, maar dat is alleen voor Nederland, (tip: 1:25.000 is standaard voor hikes). Via Gaia kun je in jouw eigen omgeving (nog steeds gratis!) een stafkaart van een gewenst gebied, op de gewenste kaartschaal, in het gewenste raster maken en opslaan als PDF. 

Dus download de app en ga er eens mee spelen! Onthoud wel dat als je buiten de bewoonde wereld gaat hiken en écht wilt kunnen vertrouwen op een oriëntatiemiddel, je eigenlijk niet ontkomt aan een GPS toestel en als back-up ook een stafkaart, kompas en kaarthoekmeter.

Disclaimer: we verdienen niks aan deze tip, we zijn gewoon oprecht fan!

 

Heb je vragen? Stuur een mailtje naar: gunbritt@deoutdoorschool.nl

 

orientatie gps app
gps toestel bikepacking
stafkaart maken

Outdoor kennis opdoen in een prachtige omgeving

Wildernis en survival cursussen

Ga mee op avontuur de natuur in tijdens een cursus of workshop van De Outdoor School. Leer alles over outdoor cooking, EHBO in de wildernis, vuur maken, een hut bouwen in het bos of oriënteren met kaart en kompas. 

Cake bakken op vuur

Outdoor Cooking + primitief vuur maken

Koken uit de natuur op open vuur
Bouw een primitieve keuken, leer wilde kruiden kennen en kook een fantastische maaltijd op een zelfgemaakt kampvuur.

Ook te boeken als teamuitje!
Hoenderloo, Veluwe

first responder

Wilderness First Responder

Uitgebreide medische- en survival cursus in Zweden
Gecertificeerde WFR cursus, incl. lesboek De medische wildernisgids

September 2025
Veluwe + Zweden

Wilderness First Aid

Wilderness First Aid

WFA Field training
Gecertificeerde 2-daagse EHBO cursus ter voorbereiding op een volgend avontuur of missie. Met extra veel praktijkoefeningen.

Oktober, november 2024
Ommen, Overijssel

kind survival haarlem

Outdoor Cooking - Kids

Koken op vuur met wilde planten
Kinderen van 8 - 12 jaar gaan in de prachtige heemtuin 'De Heimanshof' in Hoofddorp zelf aan de slag met brood bakken, wilde eetbare planten leren maken en hiermee koken op het kampvuur.

8 september 2024
Hoofddorp, Haarlemmermeer

survival kind ouder veluwe

Ouder & Kind survival

Samen op avontuur
Zelf hutten bouwen, vuur maken en onder de sterren slapen. Tijdens dit veelzijdige weekend ga je als ouder ook weer buiten spelen en tegelijkertijd er een paar nieuwe outdoor skills bijleren.

1 + 2 augustus,
21 + 22 september 2024

Hoenderloo, Veluwe

kaart en kompas orientatie

Oriëntatie - Kaart & Kompas

Leer altijd je weg terug te vinden
Tijdens deze cursus oriëntatie in de fraaie duinen bij Haarlem leer je 'azimut schieten', afstanden inschatten, jouw locatie bepalen op de kaarten coördinaten intekenen.

28 september 2024
Amsterdamse waterleidingduinen