Outdoor Tips

Wilderness First Responder tips

Slangengif niet uitzuigen

Het idee om slangengif uit een wond te zuigen is een wijdverbreid, maar misleidend concept. Het is zelfs een gevaarlijke manier om met slangenbeten om te gaan door het risico op infectie, weefselschade en de kans op verspreiding van het gif te vergroten.

Een slangenbeet kan een ernstige medische noodsituatie zijn en het is belangrijk om snel en adequaat te handelen. Weet wel dat 65% van alle slangenbeten “droge beten” zijn. Het kost een slang veel energie om gif te produceren, deze zal dit dus niet zomaar inzetten bij een beet. Daarbij zijn er duizenden verschillende soorten slangen en ze zijn lang niet allemaal giftig. Tijdens de Wilderness First Responder cursus gaan we inhoudelijk in op de verschillende soorten slangen en de verschillende soorten gif. Er is namelijk niet maar 1 soort gif en de lichamelijke reacties verschillen nogal. 

Slangenbeet niet uitzuigen

Volg deze stappen bij een slangenbeet:

1. Let op eigen veiligheid en probeer het dier te herkennen of fotograferen.

2. Kalmeer het slachtoffer: Probeer rustig te blijven en vermijd plotse bewegingen. Dit helpt om de verspreiding van het gif te vertragen. Gif werkt op het lymfesysteem welke geactiveerd wordt door o.a. beweging en een verhoogde hartslag.

3. Verwijder sieraden en strakke kleding: Verwijder onmiddellijk sieraden, horloges of strakke kleding in de buurt van de beetlocatie. Dit is belangrijk omdat zwelling kan optreden.

4. Immobiliseer het gebied: Plaats een drukverband om verspreiding te vertragen. Eenmaal geplaatst, niet meer verwijderen. Plaats een spalk of splint om het ledemaat te immobiliseren.

5. Stop de bloeding: Als er bloed uit de beetwond komt, probeer dan de bloeding te stoppen door er lichte druk op uit te oefenen met een steriel verband of een schone doek.

Bij risico op vergiftiging: bel onmiddellijk medische hulp of breng de persoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis (en let er op dat je de patiënt zo min mogelijk beweegt!). Vertel de medische professionals zo nauwkeurig mogelijk welke slang de beet heeft veroorzaakt.

Let op de symptomen: Houd de symptomen van de persoon in de gaten, zoals zwelling, pijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, ademhalingsproblemen of veranderingen in de hartslag. Deze informatie kan nuttig zijn voor de medische hulpverleners.

Dus, niet doen: Zuig het gif niet uit de wond met je mond of een extractor en snijd niet in de beetwond. Deze handelingen kunnen meer schade aanrichten.

Zorg dat je voorbereid op pad gaat. Weet welke risicovolle diersoorten er voorkomen in het gebied waar je naar toe gaat. Er zijn verschillende type gif bij slangen, die verschillende manieren van behandelingen nodig hebben.

Gunbritt Genuit

Outdoor instructrice, De Outdoor School

Wilderness first aid cursus

Wilderness First Responder

Professionele meerdaagse cursus in Zweden (Nederlandstalig)
Gecertificeerde WFR cursus, inclusief overnachting, maaltijden, certificaat en casus + survival training.

6 – 7 juli + 18 – 25 augustus 2024
Veluwe + Zweden

Siebe Sietsma

Siebe Sietsma

Instructeur Wilderness First Responder

Na 16 jaar als first-responder en hulpverlener gewerkt te hebben bij de krijgsmacht, geeft Siebe nu gecerfiticeerde First Aid en Wilderness First Responder cursussen trainingen samen met het team van De Outdoor School. Hij weet uit vele ervaringen hoe het is om buiten de gebaande paden te moeten handelen wanneer je volledig op jezelf bent aangewezen. Siebe is tevens voor de NKBV gecertificeerd EHBBO instructeur. 

Meer leren? Hoogteziekte en tientallen andere aandoeningen worden behandeld in de Wilderness First Responder cursus. Een gecertificeerde medische cursus voor gidsen en reizigers die off-the-grid gaan.

Outdoor kennis opdoen in een prachtige omgeving

Wildernis en survival cursussen

Ga mee op avontuur de natuur in tijdens een cursus of workshop van De Outdoor School. Leer alles over outdoor cooking, EHBO in de wildernis, vuur maken, een hut bouwen in het bos of oriënteren met kaart en kompas. 

Cake bakken op vuur

Outdoor Cooking + primitief vuur maken

Koken uit de natuur op open vuur
Bouw een primitieve keuken, leer wilde kruiden kennen en kook een fantastische maaltijd op een zelfgemaakt kampvuur.

Ook te boeken als teamuitje!
Hoenderloo, Veluwe

first responder

Wilderness First Responder

Uitgebreide medische- en survival cursus in Zweden
Gecertificeerde WFR cursus, incl. lesboek De medische wildernisgids

September 2025
Veluwe + Zweden

Wilderness First Aid

Wilderness First Aid

WFA Field training
Gecertificeerde 2-daagse EHBO cursus ter voorbereiding op een volgend avontuur of missie. Met extra veel praktijkoefeningen.

Oktober, november 2024
Ommen, Overijssel

kind survival haarlem

Outdoor Cooking - Kids

Koken op vuur met wilde planten
Kinderen van 8 - 12 jaar gaan in de prachtige heemtuin 'De Heimanshof' in Hoofddorp zelf aan de slag met brood bakken, wilde eetbare planten leren maken en hiermee koken op het kampvuur.

8 september 2024
Hoofddorp, Haarlemmermeer

survival kind ouder veluwe

Ouder & Kind survival

Samen op avontuur
Zelf hutten bouwen, vuur maken en onder de sterren slapen. Tijdens dit veelzijdige weekend ga je als ouder ook weer buiten spelen en tegelijkertijd er een paar nieuwe outdoor skills bijleren.

1 + 2 augustus,
21 + 22 september 2024

Hoenderloo, Veluwe

kaart en kompas orientatie

Oriëntatie - Kaart & Kompas

Leer altijd je weg terug te vinden
Tijdens deze cursus oriëntatie in de fraaie duinen bij Haarlem leer je 'azimut schieten', afstanden inschatten, jouw locatie bepalen op de kaarten coördinaten intekenen.

28 september 2024
Amsterdamse waterleidingduinen