Natuureducatie en outdoor skills
tijdens de lessen van de

Survival Kids

Natuureducatie voor scholen en groepen

Willen jullie graag meer buitenlessen en natuureducatie geven op jullie school? We bieden verschillende opties en locaties om de kinderen mee de buitenlucht in te nemen en ze meer te leren over de wereld om ons heen en zichzelf. Zo kunnen we ook een lesprogramma maken bij jullie op het schoolplein of een stuk groen bij jullie in de buurt. Bel 0687726009 of mail contact@deoutdoorschool.nl om de mogelijkheden te bespreken.

De leukste natuur en outdoor workshops voor kinderen in de haarlemmermeer

Verfrissende natuureducatie voor scholen en groepen

Welk kind droomt er niet van een avontuur door de wildernis, waar je een eigen hut moet bouwen en een kampvuur maakt om warm te blijven en de beesten af te schrikken? Tijdens de workshops en lessen van De Outdoor School gaan we spelenderwijs van alles leren over buiten, het in contact staan met de natuur en wat ‘outdoor skills’ die we in het Nederlandse kant-en-klaar leven niet standaard meer meekrijgen.

Bekijk de activiteiten en workshops om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. We snappen dat iedere school een ander programma heeft, dus kunnen we samen een lesplan maken die past bij jullie wensen en programma.

bushcraft kinderen

Stel jullie eigen lesprogramma samen met deze workshops en activiteiten

Speurtocht 'De 4 elementen' met schatkist
De groep wordt onderverdeeld in 4 teams gebaseerd op de 4 elementen:

Team Water
Team Vuur
Team Lucht
Team Aarde

De teams krijgen allemaal een plattegrond van het gebied en moeten op zoek naar de vragenkaartjes die bij hun element horen.

Deze speurtocht is voor basisschool klassen vanaf groep 5.

speurtocht speurtocht buiten

Hutten bouwen
Leer hoe je met natuurlijke materialen een hut kunt bouwen om in te schuilen. Met dikke takken als basis en mos en dunnere takken met bladeren om de hut mee af te werken kun jij een mooi onderkomen bouwen om in de schuilen of misschien wel om niet op te vallen zodat je dieren kunt spotten! Natuurlijk kun je de hut ook gewoon een hut bouwen om lekker in te spelen.
Waterfilter maken
Leer hoe je met behulp van een simpele lege plastic fles en natuurlijke materialen water kunt filteren. Zo maak je het water drinkbaar! Handig bij een noodsituatie wanneer je water op is en je in de wildernis bent, daar heb je niet zomaar schoon drinkwater bij de hand.
Eigen plattegrond maken

Voor groep 7 en 8.

Zonnewijzer maken
Heel vroeger waren er geen klokken en horloges, mensen gebruikten de zon om de tijd af te lezen. Leer hoe je zonder horloge of klok weet hoe laat het is. Je maakt zelf de klok en de wijzers, dan zorgt de schaduw van de zon voor de rest!
Kompas lezen
Tegenwoordig gebruiken we allemaal onze telefoons om te bepalen waar we zijn en waar we heen moeten, bijvoorbeeld bij een mooie boswandeling in een onbekend bos. Maar wat doe je nu als je telefoon leeg is? Of geen bereik heeft? Leer hoe je een kompas gebruikt en wat je nog meer nodig hebt, zodat je in zo’n geval niet verdwaalt!
Eten verstoppen voor de beren
Ga jij met je ouders weleens op kampeervakantie naar een land waar ook wilde dieren zoals beren leven? Dieren jagen om aan hun eten te komen maar het is wel heel makkelijk voor ze als jouw eten voor het grijpen ligt. Leer hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw eten veilig verstopt is en je wilde dieren dus ook niet aantrekt. Die wil je tenslotte liever niet gezellig op bezoek in jouw kamp toch?
Vuur maken
Leer hoe je een goed kampvuur maakt die je lekker warm houdt en die je ook nog eens kunt gebruiken om je eten op te koken. Handig als je in de wildernis bent en je hebt het koud of je gas is op! Wist je dat een goed kampvuur uit 3 belangrijke basisdingen bestaat?
Miniatuur kamp bouwen
Leer hoe je met maar twee dingen al een onderkomen kunt bouwen! Een simpel zeiltje en wat touw kunnen er al voor zorgen dat je in de wildernis kunt schuilen voor slecht weer en het daardoor niet koud krijgt, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.
Miniatuur kamp bouwen

Maak net als een architect een maquette van een huis, alleen in dit geval gaan we de miniatuur versie van een buiten kamp maken! Shelters van takken, bladeren en mos. Zo kun je als reus er boven staan en zien waar een goed kamp allemaal aan voldoet.

Bomenwandeling

Houdt jij ook zo van die mooie bladeren? Zeker in de herfst liggen er veel in alle kleuren en vormen. Of ben jij een echte bomenklimmer of huttenbouwer? Maar weet jij welke soorten bomen er in jouw buurt allemaal zijn? Dat leer je in deze leuke bomenspeurtocht!

Survival teens
natuur kinderen
Survival cursus jeugd

Voorbeeld lesprogramma

Duur
Een middag van 12:00 tot 15:30 uur

Voor wie
Groep 5 tot 8

Locatie
Bij jullie op het schoolplein en rondom de school (indien jullie vlakbij wat groen gevestigd zijn).

Inhoud lesprogramma

We starten met een praatje over survival, reizen buiten de gebaande paden en doen we een klein vragenrondje over avontuurlijke vakanties, hun ervaring met enge beesten en of ze wel eens gaan kamperen.

Activiteit 1: Speurtocht met geheime kist
Dit gaat het hoofd onderdeel van de middag worden. Een avonturenroute in de buurt! De kinderen gaan verdeeld over 4 teams een speurtocht doen rondom het terrein, het zou goed zijn als er voor elk groepje een begeleider mee gaat. De kids krijgen een plattegrond en antwoordformulier moeten opzoek naar de
vragenkaartjes die gemarkeerd met een X op de plattegrond staan. De antwoorden op de vragen schrijven ze dan op in het formulier. Dit is de uitgebreide speurtocht. Op alle kaartjes staan een cijfer… lukt het de kinderen om alle cijfers te vinden en het cijferslot van de kist te openen?

Lunchpauze

Activiteit 2: Hutten bouwen
Je kunt natuurlijk geen onderkomen maken zonder een eigen vlag! De kids gaan in hun groepjes van 2 of 3 en maken samen een vlag om later aan hun zelfgemaakte hut te hangen. Op de vlag staat in ieder geval hun zelfbedachte survival team naam. Dan starten we met de het bouwen van de shelters. Ze hebben in de kist touw en zeil (en ook de vlaggen) gevonden, met takken en daarbij uitgebreide instructies voor het leggen van knopen, hoe je het zeil vast moet maken en hoe je de takken rechtop laat staan. Aan het eind moet natuurlijk de vlag vastgemaakt worden aan de tent! De tenten gaan we bouwen op het schoolplein. 
 

Kosten
In overleg

Neem contact op

5 + 2 =

hut bouwen