Outdoor Tips

 

waterfilter

Tutorial

Hoe maak je zelf een waterfilter?

Er zijn een aantal mooie waterfilters te koop in de winkel; UV lampen, lifestraws, pompen e.d. maar wat nou als je niets van dit mee hebt (of je bent het kwijt geraakt) en je komt onverwachts vast te zitten in de wildernis?

Water is na zuurstof en warmte het belangrijkste om te overleven, véél belangrijker dan voedsel. Na zo’n 3 dagen raak je uitgedroogd, terwijl uithongeren zo’n 3 weken duurt. Tijdens de Wilderness First Aid cursus én Ouder & kind Survival weekend laten we zien hoe je vies water kunt filteren, hierna een aantal minuten goed doorkoken en je hebt drinkwater.

Deze tutorial is op basis van een lege fles. Dit kan ook een ander type “container” zijn. Onthoud bij het maken van jouw eigen waterfilter: laagjes. Via deze laagjes ga je zoveel mogelijk vuil uit het water filteren. Je zult het water een aantal keer opnieuw door jouw filter heen moeten gieten voordat je ziet dat het helder wordt. Dit ligt natuurlijk aan hoe schoon jouw gevonden water in de basis al was. Ook heb je houtskool nodig, dus een vuurtje waarvan je een paar delen onvolledig verbrand hout hebt bewaard. 

Instructies

  1. Knip of snij de lege fles halverwege door
  2. Zet de onderkant van de fles op de grond, de bovenkant van de fles komt op z’n kop op het onderste deel. Of hang het bovenste deel aan een tak o.i.d. boven het onderste deel.
  3. Vul de bovenkant van de fles (de helft met de dop er op, die je er af haalt) met een laagje stof van bijv. kleding of grof gescheurde stukken papier, bijvoorbeeld van koffiefilters. Of gebruik een schoon gaasje uit je EHBO kit.
  4. Stamp nu een klein handje houtskool fijn en giet dit in de fles, bovenop het laagje stof, papier of het gaasje. Leg dan weer een scheidingslaag bovenop het houtskool. 
  5. Vanaf hier werk je van fijn materiaal naar grof materiaal. Je kunt nu nu dus verder met een laagje schoon zand.
  6. Vervolgens eerst weer een laagje papier of stof, dit doe je telkens tussen alle lagen natuurlijke filtermaterialen.
  7. Nu kun je weer iets groffer materiaal in de fles gieten, kleine kiezeltjes bijvoorbeeld.
  8. Weer een laagje papier of stof en weer een stuk groffer, je kunt bovenop bijvoorbeeld dennenappels hebben of grote kiezels, deze laag zal takjes e.d. tegenhouden.

Nu kun je water in jouw filter gieten en kijken hoe het er uit komt. Als het te snel doorloopt gaat er iets nog niet goed.

Als het water goed door alle lagen van het filter stroomt, giet je hetzelfde water er nog een aantal keer opnieuw doorheen totdat het helder is.

Heel belangrijk: kook je water hierna minstens 3 minuten.

 

Outdoor kennis opdoen in een prachtige omgeving

Wildernis en survival cursussen

Ga mee op avontuur de natuur in tijdens een cursus of workshop van De Outdoor School. Leer alles over outdoor cooking, EHBO in de wildernis, vuur maken, een hut bouwen in het bos of oriënteren met kaart en kompas. 

Cake bakken op vuur

Outdoor Cooking + primitief vuur maken

Koken uit de natuur op open vuur
Bouw een primitieve keuken, leer wilde kruiden kennen en kook een fantastische maaltijd op een zelfgemaakt kampvuur.

3 augustus, 7 september 2024
Hoenderloo, Veluwe

first responder

Wilderness First Responder

Uitgebreide medische- en survival cursus in Zweden
Gecertificeerde WFR cursus, incl. lesboek De medische wildernisgids

September 2025
Veluwe + Zweden

Wilderness First Aid

Wilderness First Aid

WFA Field training
Gecertificeerde 2-daagse EHBO cursus ter voorbereiding op een volgend avontuur of missie. Met extra veel praktijkoefeningen.

Juni, oktober, november 2024
Ommen, Overijssel

kaart en kompas orientatie

Oriëntatie - Kaart & Kompas

Leer altijd je weg terug te vinden
Tijdens deze cursus oriëntatie in de fraaie duinen bij Haarlem leer je 'azimut schieten', afstanden inschatten, jouw locatie bepalen op de kaarten coördinaten intekenen.

28 september 2024
Amsterdamse waterleidingduinen

survival kind ouder veluwe

Ouder & Kind survival

Samen op avontuur
Zelf hutten bouwen, vuur maken en onder de sterren slapen. Tijdens dit veelzijdige weekend ga je als ouder ook weer buiten spelen en tegelijkertijd er een paar nieuwe outdoor skills bijleren.

1 + 2 augustus,
21 + 22 september 2024

Hoenderloo, Veluwe