Outdoor Tips

onderkoeling ehbo

Wist je dat

Zwaar onderkoelde slachtoffers moet je niet te snel opwarmen

Hypothermie (onderkoeling) gebeurd wanneer het lichaam niet snel genoeg warmte kan produceren tegenover de warmte die het lichaam verliest. Zware onderkoeling (onder 32°C) kan fataal zijn en zal zeker wel behandeld moeten worden, alleen ligt de manier van behandelen aan de mate van onderkoeling bij het slachtoffer. Een “gewoon” onderkoeld slachtoffer (rond 35°C) kun je knuffelen, bij het vuur zetten, thee geven, inpakken in een slaapzak, etc. Maar een zwaar onderkoeld slachtoffer moet eigenlijk zichzelf opwarmen, dit is omdat het bloed van het slachtoffer moet worden opgewarmd, niet alleen de ledematen. Als je het slachtoffer bijvoorbeeld bij het vuur zet, warmt enkel de buitenkant op en zal vervolgens sterk afgekoeld bloed uit de ledematen zich vermengen met de warm gebleven organen, die daardoor juist kunnen afkoelen tot een kritieke grens.
 
Wel doen: heel voorzichtig natte kleding uittrekken/knippen en een isodeken om het slachtoffer wikkelen (vooral bij de oksels, de liezen en het hoofd). En zo min mogelijk bewegen.

Outdoor kennis opdoen in een prachtige omgeving

Wildernis en survival cursussen

Ga mee op avontuur de natuur in tijdens een cursus of workshop van De Outdoor School. Leer alles over outdoor cooking, EHBO in de wildernis, vuur maken, een hut bouwen in het bos of oriënteren met kaart en kompas. 

first responder

Wilderness First Responder

Uitgebreide medische- en survival cursus in Zweden 
Gecertificeerde WFR cursus, incl. lesboek De medische wildernisgids

Augustus 2024
Veluwe + Zweden

Cake bakken op vuur

Outdoor Cooking + primitief vuur maken

Koken uit de natuur op open vuur
Bouw een primitieve keuken, leer wilde kruiden kennen en kook een fantastische maaltijd op een zelfgemaakt kampvuur.

Zaterdag 3 augustus 2024
Hoenderloo, Veluwe

Wilderness First Aid

Wilderness First Aid

WFA Field training
Gecertificeerde 2-daagse EHBO cursus ter voorbereiding op een volgend avontuur of missie. Met extra veel praktijkoefeningen.

Meerdere data in 2024
Ommen, Overijssel

kaart en kompas orientatie

Oriëntatie - Kaart & Kompas

Leer altijd je weg terug te vinden
Tijdens deze cursus oriëntatie in de fraaie duinen bij Haarlem leer je 'azimut schieten', afstanden inschatten, jouw locatie bepalen op de kaarten coördinaten intekenen.

4 augustus 2024
Amsterdamse waterleidingduinen

survival kind ouder veluwe

Ouder & Kind survival

Samen op avontuur
Zelf hutten bouwen, vuur maken en onder de sterren slapen. Tijdens dit veelzijdige weekend ga je als ouder ook weer buiten spelen en tegelijkertijd er een paar nieuwe outdoor skills bijleren.

1 + 2 augustus 2024
Hoenderloo, Veluwe