Outdoor Tips

onderkoeling ehbo

Wist je dat

Zwaar onderkoelde slachtoffers moet je niet te snel opwarmen

Hypothermie (onderkoeling) gebeurd wanneer het lichaam niet snel genoeg warmte kan produceren tegenover de warmte die het lichaam verliest. Zware onderkoeling (onder 32°C) kan fataal zijn en zal zeker wel behandeld moeten worden, alleen ligt de manier van behandelen aan de mate van onderkoeling bij het slachtoffer. Een “gewoon” onderkoeld slachtoffer (rond 35°C) kun je knuffelen, bij het vuur zetten, thee geven, inpakken in een slaapzak, etc. Maar een zwaar onderkoeld slachtoffer moet eigenlijk zichzelf opwarmen, dit is omdat het bloed van het slachtoffer moet worden opgewarmd, niet alleen de ledematen. Als je het slachtoffer bijvoorbeeld bij het vuur zet, warmt enkel de buitenkant op en zal vervolgens sterk afgekoeld bloed uit de ledematen zich vermengen met de warm gebleven organen, die daardoor juist kunnen afkoelen tot een kritieke grens.
 
Wel doen: heel voorzichtig natte kleding uittrekken/knippen en een isodeken om het slachtoffer wikkelen (vooral bij de oksels, de liezen en het hoofd). En zo min mogelijk bewegen.

Ga je mee naar buiten?

Cursussen & groepsuitjes

Ga mee op avontuur de natuur in tijdens een cursus of workshop van De Outdoor School.
Leer alles over outdoor cooking, EHBO in de wildernis, vuur maken, een hut bouwen in het bos of oriënteren met kaart en kompas. 

Wilderness First Aid

Wilderness First Aid Field Training (EHBO)

Gecertificeerde 2-daagse EHBO cursus ter voorbereiding op een volgend avontuur of missie. Met extra veel praktijkoefeningen.

Weekend: 21 + 22 november
Nog 4 plaatsen beschikbaar

Ommen, Overijssel

Wilderness First Aid

Outdoor Cooking

Groepsuitje (8 - 12 personen)
Samen een primitieve keuken bouwen en daarop een fantastische maaltijd bereiden. Een veelzijdig teamuitje in de natuur!

Datum in overleg
Nieuwegein, Utrecht

orientatie cursus kaart en kompas

Kaart & Kompas - Oriëntatie cursus (uitgebreid)

Tijdens deze advanced navigatie cursus leer je alles over oriënteren. Leer 'Azimut schieten', afstanden inschatten, jouw locatie bepalen op de kaart en coördinaten intekenen.

Zondag 6 november
Nog 5 plaatsen beschikbaar
Amsterdamse waterleiding duinen

survival cursus

Zelfredzaamheid in de natuur

Leer oriënteren met kaart en kompas en met je eigen handen onderdak en vuur maken. Deze basic survival workshop is inclusief kampvuur lunch.

Zaterdag 5 november
Vol
Epe, Veluwe

speurtocht

Outdoor Kids Haarlem

Survivalfeestje
Ga je mee op avontuur?
Kinderen van 8 - 12 jaar kunnen hun Outdoor Diploma verdienen door zelf o.a. een waterfilter te maken, een hut te bouwen en voedsel veilig weg te hangen tegen de beren!

Datum in overleg
Haarlem & Haarlemmermeer

outdoor teamuitje

Dutch Husky Experience

Groepsuitje (8 - 16 personen)
Op de prachtige Veluwe gaan we op avontuur met een roedel husky’s en maken we een fantastische lunch op het kampvuur. Ook zakelijk een bijzonder outdoor teamuitje!

Datum in overleg
Epe, Veluwe