Outdoor Tips

onderkoeling ehbo

Wist je dat

Zwaar onderkoelde slachtoffers moet je niet te snel opwarmen

Hypothermie (onderkoeling) gebeurd wanneer het lichaam niet snel genoeg warmte kan produceren tegenover de warmte die het lichaam verliest. Zware onderkoeling (onder 32°C) kan fataal zijn en zal zeker wel behandeld moeten worden, alleen ligt de manier van behandelen aan de mate van onderkoeling bij het slachtoffer. Een “gewoon” onderkoeld slachtoffer (rond 35°C) kun je knuffelen, bij het vuur zetten, thee geven, inpakken in een slaapzak, etc. Maar een zwaar onderkoeld slachtoffer moet eigenlijk zichzelf opwarmen, dit is omdat het bloed van het slachtoffer moet worden opgewarmd, niet alleen de ledematen. Als je het slachtoffer bijvoorbeeld bij het vuur zet, warmt enkel de buitenkant op en zal vervolgens sterk afgekoeld bloed uit de ledematen zich vermengen met de warm gebleven organen, die daardoor juist kunnen afkoelen tot een kritieke grens.
 
Wel doen: heel voorzichtig natte kleding uittrekken/knippen en een isodeken om het slachtoffer wikkelen (vooral bij de oksels, de liezen en het hoofd). En zo min mogelijk bewegen.

Outdoor kennis opdoen in een prachtige omgeving

Outdoor Cursussen

Ga mee op avontuur de natuur in tijdens een cursus of workshop van De Outdoor School.
Leer alles over outdoor cooking, EHBO in de wildernis, vuur maken, een hut bouwen in het bos of oriënteren met kaart en kompas. 

Wilderness First Aid

Wilderness First Aid Field Training

Medische cursus
Gecertificeerde 2-daagse EHBO cursus ter voorbereiding op een volgend avontuur of missie. Met extra veel praktijkoefeningen.

Weekend: 18 + 19 maart 2023
Nog 7 plaatsen beschikbaar

Ommen, Overijssel

speurtocht

Outdoor Kids Haarlem

Jaarprogramma 2023 nu online!
Kinderen van 8 - 12 jaar kunnen hun Outdoor Kids paspoort vullen door het leren van verschillende skills. Van hutten bouwen in het bos, tot boogschieten en zelf pijlen maken.

Meerdere data in 2023
Haarlem & Haarlemmermeer

Wilderness First Aid

Outdoor Cooking

Around the world - Mexico
Samen een primitieve keuken bouwen, wilde kruiden leren kennen en een fantastische maaltijd op open vuur bereiden.

Zaterdag 8 april 2023
Nieuwegein, Utrecht

ouder en kind survival cursus

Ouder & Kind survival

Samen op avontuur
Zelf hutten bouwen, vuur maken en onder de sterren slapen. Tijdens dit veelzijdige weekend ga je als ouder ook weer buiten spelen en tegelijkertijd er een paar nieuwe outdoor skills bijleren.

27 + 28 mei 2023
Veluwe